Opruimactie Schiermonnikoog 2019 + foto’s!

Milieuramp Waddenzee 2019

In de nacht van dinsdag 1 januari en woensdag 2 januari heeft het containerschip MSC Zoe vlak boven het Duitse eiland Borkum 270 containers verloren in zwaar weer. Veel van deze containers zijn nog zoek, anderen hebben de lading verloren en spoelt nu aan op de Nederlandse en Duitse kust. De kustlijn van de waddeneilanden en de vaste wal van Groningen en Friesland is nu het decor van aangespoelde koelkasten, schoenen, meubilair en vele andere schadelijke stoffen. Tijd om de handen uit de mouwen te steken voor een opruimactie op Schiermonnikoog!

Opruimactie op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een eiland waar ik van kinds af aan veel kom. Vroeger als kind heb ik weken zeilend doorgebracht op de Waddenzee en in de haven van Schiermonnikoog gezocht naar krabben en zeesterren. Daarnaast ben ik midden op de Waddenzee getrouwd met uitzicht op Schiermonnikoog. Mijn familie heeft een huis op Schiermonnikoog (Vakantiehuis Kompas-Schiermonnikoog). Reden genoeg toch voor mij om mee te doen aan de opruimactie?

opruimactie Schiermonnikoog
Foto: De Vries Media. Vrijwilligers, militairen, boeren en eilanders helpen met het opruimen van de stranden

Kom ook helpen!

Vervoerders Qbuzz en het OV Bureau Groningen-Drenthe bieden een gratis busverbinding (Lijn 163) aan om de haven van Lauwersoog te bereiken op vrijdag, zaterdag en zondag.. Rederij Wagenborg heeft in het weekend van 5 en 6 januari 2019 een speciaal gereduceerd tarief voor mensen die bij willen dragen aan de opruimactie. Voor slechts €6,00 heb je een retour overtocht naar Schiermonnikoog!

Foto’s opruimactie Schiermonnikoog

Zaterdagochtend pakken wij de boot van 6:30u vanaf Lauwersoog. Zo snel mogelijk gaan wij vervolgens naar de strandopgang bij De Marlijn. Foto’s ook via Instagram (zie onderaan deze pagina of volg mij via @springfear!

Zaterdag 5 januari 2019

4:30 de wekker! Ai, dat is best vroeg! Om 6:30u gaat de boot vanaf de haven van Lauwersoog. Tijd om op te staan, koffie en naar de boot!

8:45 we zijn begonnen! Vanaf de Marlijn het strand op gegaan. Het leger heeft daar gisteren schoon gemaakt, dus de zichtbare schade valt mee.

9:05 op de trekker mee richting Oost. Het is vloed, dus we kunnen nu niet verder. Het zand is te mul. Hier ligt genoeg spullen om verder op te ruimen. Onder andere matrassen en veel kinderjasjes.

10:05 nog steeds geen doorgang richting Oost. We moeten wachten op eb. Er ligt hier wel troep, maar lang niet zoveel meer als gisteren, mede dankzij alle vrijwilligers en militairen.

11:45 Inmiddels loopt het strand vol. Honderden mensen zijn nu ter plaatse. Boeren en loonbedrijven rijden af en aan om vrijwilligers af te leveren en afval op te halen. Het wordt eb, waardoor voertuigen het strand op kunnen rijden.

Wat kom je allemaal tegen?

  • Heel veel speelgoed!
  • Dopjes van flessen
  • Zeepdispensers
  • Jassen voor kinderen

Maar het ergste zijn hele kleine plastic rondjes, grijze kunststof granulaat en de voering van de kinderjassen (zie foto onderstaand). Dit zijn zulke kleine kunststof delen die amper op te ruimen zijn. Maar we gaan rustig verder!

13:00 We zijn gearriveerd waar de militairen en vrijwilligers gisteren gestopt zijn. Wat een puinhoop tref je hier aan! Wat ’s ochtends gevonden werd ligt nu in mega volumes op het strand verspreidt. Inmiddels zijn vrachtwagens met militairen aangekomen om mee te helpen.

15:08 Einde opruimactie voor de zaterdag! Het is mooi geweest voor vandaag. Het was een lange en bijzondere dag! Met veel mazzel kregen wij een lift terug op een aanhangwagen vol met afval. Zittend bovenop duizenden schoenen, zeeppompen, krukjes, autobumpers en andere troep werden wij terug gereden naar strandtent De Marlijn. En bij aankomst troffen wij een enorme afvalberg aan. De troost op korte termijn was een heerlijke Grutte Pier!

Zondag 6 januari 2019

Vandaag gaan we verder. De Gemeente Schiermonnikoog heeft aangegeven dat mensen niet meer hoeven te komen om te helpen. Of er genoeg gedaan is, daar kom ik graag nog op terug.

Einde opruimactie Schiermonnikoog; hoe nu verder?

Duizenden mensen hebben geholpen met opruimen; burgers, boeren, loonbedrijven, Defensie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en vele anderen. Waanzinnig gaaf om deze samenwerking te zien zonder échte coördinatie.Tuurlijk, het gros van het afval is opgeruimd, maar er zal de komende maanden nog veel meer aan spoelen. Er drijven nog ruim 100 containers in de zee! Het is echt belangrijk dat iedereen blijft doorgaan met deze #opruimacties! Want vooral het kleine spul is echt levensgevaarlijk voor ons ecosysteem. Als je ziet wat voor kleine stukjes plastic nog langs de vloedlijn ligt, daar word je echt verdrietig van. Onderstaande foto’s maken het nogmaals duidelijk. Deze plastic deeltjes worden door vogels en andere dieren als voedsel gezien. Hoe meer plastic in de lagere rangen van de voedselketen komt, hoe groter de gevolgen!!!

3 Comments on “Opruimactie Schiermonnikoog 2019 + foto’s!

  1. Goeie actie! Top! Ik denk dat hulp nog lang nodig is. Bij elke vloed of noorderwind weer nieuwe aanvoer van troep.
    De juttersharten op Schier bonken het lijf uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *