Wandeltocht Hexenstieg Harz met wildkamperen

wandeltocht-hexenstieg-harz-springfear-sport-outdoor

Duitsland is gezegend met prachtige, ongerepte natuur en beschikt over 16 bijzondere wandelroutes: Top Trails Duitsland. De Hexenstieg Harz is één van deze Top Trails en is in 2008 uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland. Met een afstand van 97 kilometer doorkruis je het Nationaal Park Harz vanuit het Westen naar het Oosten. Ik heb in een meerdaagse wandeltocht de hele Hexenstieg gelopen en wild gekampeerd in de prachtige natuur.

wandeltocht-hexenstieg-harz-springfear-sport-outdoor

Route wandeltocht Hexenstieg

Ik ben begonnen in Osterode. Bij de start is een groot parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. De eerste dag van de wandeling voerde langs brede kiezelpaden door de bossen. Niet erg spannend en als je tocht wilt inkorten, dan kun je dat het beste vanaf Osterode doen. Vlak voor klein Zweden heb ik een plek voor de eerste nacht gevonden. Een open vlakte naast een bos met voldoende dood hout.

Wildkamperen in de Harz

Voor de ultieme outdoor-ervaring heb ik tijdens de meerdaagse wandeltocht overnacht midden in de natuur in een kleine tent. Per dag bekeek ik op het moment waar ik mijn tent zou opzetten. Hoewel de Harz geen hooggebergte is, was het erg lastig om goed vlak terrein te vinden voor het opzetten van de tent.

Volg de goede bordjes!

Vlak ná de Brocken heb ik een dure fout gemaakt! In plaats van de Heks op de bezemsteel te volgen ben ik door onzorgvuldigheid en onnauwkeurigheid een Duiveltje gaan volgen. Het gevolg? Per ongeluk het mooiste én meest uitdagende wandelpad van de Härz gelopen, maar wel ver van de route geëindigd. Daarom als tip: zorg dat je bij elke kruising en rustpunten in alle rust goed kijkt welke kant de Hexenstieg loopt. Kans op een navigatiefout is aanwezig.

GPS Hexenstieg Harz

Beschik je over een GPS apparaat tijdens het wandelen? Dan is het interessant om de GPS Waypoints van de Hexenstieg alvast in te laden. Op die manier kun je eenvoudig en makkelijk de wandeltocht lopen. Download het onderstaande GPX-bestand voor alle informatie. Zelf maak ik gebruik van de gratis Open street maps.

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze wandelroute? Ga naar http://www.hexenstieg.de. Of neem contact met mij op voor specifieke vragen en praktische tips.

 

 

One Comment on “Wandeltocht Hexenstieg Harz met wildkamperen

  1. Dank voor de eerste informatie! Ben benieuwd wanneer de GPX bestanden te downloaden zijn. Is de tocht heel zwaar qua terrein?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *