Wat is het Allemansrecht (Allemansrätten)?

Wat is Allemansrecht?

Waarschijnlijk ben je van plan om naar Scandinavië af te reizen. Misschien naar Zweden of Noorwegen en wil je lekker gaan kamperen en van de ongerepte natuur genieten. Dan kan de eeuwenoude ongeschreven regel allemansrecht jou helpen voor ultieme buitenervaringen!

Wat houdt het Allemansrecht eigenlijk in?

Het Allemansrecht is een eeuwenoude regel die het voor jou mogelijk maakt om ultiem te genieten van de natuur en de omgeving waar je op dat moment bent. Deze eeuwenoude regel is van toepassing in Scandinavië, zoals in Zweden, Noorwegen en Finland. Bij het Allemansrecht draait alles om de natuur! Enerzijds om hiervan ultiem te genieten, anderzijds om de natuur optimaal te behouden en te beschermen. Dit betekent dus dat je geen schade toe brengt, geen sporen achter laat en de natuur met rust laat.

 

Vrij vuurtje stoken

Het is toegestaan om een eigen vuur te maken. Er zijn wel enkele regels aan verbonden. Het is niet toegestaan om zonder toestemming van de landeigenaar vuur te maken op privégrond. Daarnaast mag je geen vuur maken op rotsen en rotsformaties, omdat dit schade kan opleveren aan de natuur. Bomen kappen en takken afbreken is ten strengste verboden, maar takken en stammen op de grond mogen onbeperkt gebruik worden.

Wildkamperen in de vrije natuur

Je mag overal je tent opzetten en vrij kamperen in de natuur. Heb je een mooie plek gevonden, dan houdt niets jou tegen om hier de nacht door te brengen. Ook hierbij geldt dat dit niet mag op privegrond, zonder toestemming van de landeigenaar. Op een bijzondere plek in Nederland kamperen? Lees er alles over in het artikel over wildkamperen in Nederland.

 

Eten uit de natuur

Heerlijk…eten uit de natuur! Je mag niet-beschermde planten, noten, kruiden en paddenstoelen gebruiken voor eigen gebruik. Zorg er wel voor dat je enige kennis hebt, want de verkeerde paddenstoel eten in de middle of nowhere kan leiden tot lastige situaties.

 

Wat is jouw ervaring met het Allemansrecht?

Heb je een mooi avontuur beleefd en wil je dit graag delen? Neem contact met ons op. Jouw verhaal wordt gratis geplaatst en kan verder verspreidt worden via diverse social media kanalen.

 

Beschrijving Allemansrecht op Wikipedia

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *